Raluca, angajata cu Sindrom Down de la hipermarketul din Cluj

de | feb. 11, 2021

De un an de zile, Raluca Avram (33 de ani), sportivă Special Olympics România, persoană cu Sindrom Down și numeroase abilități, merge zilnic la magazinul Kaufland din Cluj-Napoca, acolo unde este angajată. Procesul angajării sale a început cu un eveniment de recrutare organizat în orașul natal, la care a participat. Nu era la prima sa experiență în câmpul muncii, Raluca colaborase la emisiunea ”Fără prejudecăți!” de la TVR Cluj.

Marele retailer care i-a oferit șansa angajării timp de patru ore a început întâi cu organizarea unui training, moment de familiarizare pentru Raluca cu cerințele angajatorului și cu noii săi colegi. Din februarie 2020 a început să lucreze efectiv la Kaufland România. Cel mai mult la muncă îi place să aranjeze marfa pe raft. Ce i se pare greu? ”Nu mi se pare nimic greu, poate uneori, dimineața, când trebuie să mă trezesc este puțin dificil dar mă trezesc și totul este bine apoi”, ne-a povestit Raluca. Chiar dacă lucrează doar două ore/zi, Raluca a avut timp să-și cunoască și îndrăgească colegii de echipă, și spune că își face treaba și totul este bine pentru toți. ”Sunt mândră că am devenit om al muncii. Asta cred că este cea mai mare realizare din viața mea”, spune Raluca.

Programul ei la muncă arată așa: ”La ora 10 îmi scanez cartela, apoi solicit șefului de tură să îmi spună ce raion am în grijă în fiecare zi. Preiau raionul apoi aranjez marfa, adun ambalajele și le duc la containere în spatele magazinului. Apoi la ora 12 fix trebuie să scanez de ieșire cartela, merg la vestiar, uneori la biroul resurse umane pentru a semna documente acte adiționale cu activitățile, apoi plec acasă”.

Florin, managerul de la Kaufland-ul din Cluj unde lucrează Raluca o descriere prin următoarele cuvinte: Devotament, curiozitate și pasiune. ”Pe lângă faptul că Raluca creează o atmosferă placută, are avantajul enorm al dedicării. Apreciem devotamentul și seriozitatea de care dă dovadă în fiecare zi”, mai spune el. La început, angajarea Ralucăi în cadrul echipei noatre - își amintește Florin - a fost provocatoare – atât pentru ea, cât și pentru noi. Însă entuziasmul și curiozitatea de a fi implicată într-o experiență nouă și unică a făcut ca procesul de integrare să fie o aventură, deschizând poarta către spiritul devotat al Ralucăi. Este un angajat de încredere, nu renunță până când nu termină munca pe care a început-o. fiind la fel de productivă ca ceilalți angajați. Florin, managerul Kaufland Între Lacuri, Cluj-Napoca recomandă angajarea persoanelor cu dizabilități, datorită faptului că procesul de adaptare este unul rapid. El spune că aceste persoane sunt loiale locului de muncă, iar implicarea de care dau dovadă, devine un factor care ajută la creșterea motivației echipei.