Despre Proiect

Proiectul își propune să găsească și să implementeze soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte, diagnosticate cu Sindrom Down, de pe teritoriul României. Proiectul va fi implementat în 12 orașe din România.

angajat cu sindrom down citind carteÎn cadrul proiectului, 120 de persoane cu Sindrom Down învață cum să își caute un loc de muncă, cum să comunice cu posibilii angajatori, cum să se prezinte la interviul de angajare, cum să se integreze la noul loc de muncă, cum să relaționeze cu colegii și managerii.

Totodată, cele 120 de persoane cu Sindrom Down vor fi pregătite să participe la stagii de practică/internship unde să experimenteze și să învețe sarcini de lucru. Se vor crea oportunități ca acestea să participe la stagii/perioade de internship în conformitate cu procedurile legale în vigoare (SSM, protecția muncii).

Special Olympics România va organiza Forumul Național “Angajați, NU Asistați!” (conferință și workshop-uri) adresat persoanelor cu Sindrom Down, aparținătorilor, specialiștilor și reprezentanților angajatorilor (manageri HR, ONG, etc).

În mod similar cu FORUMUL Național sunt organizate 12 workshop-uri locale, câte unul în fiecare dintre orașele în care se va implementa proiectul.

În cadrul workshop-urilor locale participă 200 de aparținători ai persoanelor cu Sindrom Down, specialiști de la ONG-uri/autorități, reprezentanți ai angajatorilor, care vor fi pregătiți să susțină eforturile de angajare ale persoanelor cu Sindrom Down din comunitățile lor.

În cadrul unor prezentări la sediul companiilor, reprezentanții angajatorilor vor fi pregătiți pentru a include persoane cu Sindrom Down în rândurile angajaților.

Proiectul va crea instrumente care să poată fi accesate și în mediul on-line.

În acest sens, site-ul de față prezintă informații despre angajare dedicate atât adulților cu Sindrom Down și aparținătorilor lor, cât și angajatorilor. Specificul platformei este dat de adaptarea informației la puterea de înțelegere a persoanelor cu Sindrom Down, practic, acestea beneficiază de o rubrică separată pe înțelesul lor (Easy Reading).

Pe site veți găsi:
  • primul Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down, adresat persoanelor cu Sindrom Down, aparținătorilor și angajatorilor.
  • profilurile tinerilor cu Sindrom Down în căutarea unui loc de muncă.