Angajatori
De ce să angajezi o persoană cu Sindrom Down?
- Poate fi un angajat la fel de bun ca oricare altul, dacă locul de muncă i se potrivește
- Aduce plus de valoare firmei tale (Ce avantaje ai dacă angajezi o persoană cu SD?)
- Beneficiezi de sprijin în procesul de angajare (Despre partener Motivation)
- Acorzi o șansă unui om care nu primește prea multe de la societate
Ce înseamnă Sindromul Down? Cum sunt persoanele cu SD?
Persoanele cu SD au trăsături fizionomice aparte, un coeficient de inteligență scăzut și riscul de a dezvolta și alte probleme de sănătate.
Persoanele cu SD își pot dezvolta diferite abilități: răbdarea, meticulozitatea, determinarea.
Persoanele cu SD sunt oameni ca toți oamenii, cu calități și defecte. Pot fi oameni minunați, afectuoși, cu personalități complexe, care aduc bucurie în viețile celor din jur.
Fiecare persoană cu SD merită să fie cunoscută personal. Fiecare candidat cu SD are dreptul la șansa de a fi angajat.
Dacă vrei să îi cunoaști mai bine, consultă acest site sau solicită informații suplimentare de la Special Olympics România (SOR).
Ce avantaje ai dacă angajezi o persoană cu SD?
- Financiar: poți economisi 2.230 lei / lună (Principalele prevederi legale referitoare la angajarea persoanelor cu dizabilități)
- Din punctul de vedere al responsabilității sociale corporatiste: (CSR) compania își îmbunătățește imaginea în rândul clienților și partenerilor
- La nivelul echipei: capeți un angajat loial și determinat și un plus de diversitate în echipă
Principalele prevederi legale referitoare la angajarea de persoane cu dizabilități
Angajatorii care au peste 50 de angajați (și obligația de a angaja persoane cu dizabilități într-un procent de cel putin 4% din personal – conform Legii nr. 448/2006 actualizate) au avantajul de a nu mai plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară (2.230 lei în ianuarie 2020) înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități.
Angajatorii care au sub 50 de angajați (și nu sunt obligați să angajeze persoane cu dizabilități) au avantajul de a primi o subvenție de la stat (conform Legii nr. 76/2002 actualizate), și anume: daca încadrează în muncă pe perioada nedeterminată persoane cu dizabilități şi le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană, 2.250 lei.
Toți angajatorii au următoarele avantaje:
- subvenție dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu dizabilități: pentru fiecare absolvent 2.250 lei, pe o perioadă de 18 luni (conform Legii nr. 76/2002 actualizate)
- deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate și achiziționării utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu dizabilități, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu dizabilități de la domiciliu la locul de muncă, precum și a cheltuielilor cu transportul materiilor prime și al produselor finite la și de la domiciliul persoanei cu dizabilități, angajată pentru munca la domiciliu (conform Legii nr. 448/2006 actualizate)
- decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare și orientare profesională și de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilități (conform Legii nr. 448/2006 actualizate)
Pe ce posturi pot lucra persoanele cu SD?
- poate realiza mai degrabă sarcini concrete decât abstracte, scurte ca durată și repetitive
- are nevoie de răbdare și îndrumare îndeaproape
- este recomandat la început să aibă un program part-time
- are nevoie de un mediu structurat, în care să aibă un program clar (cu menționarea orarului, a pauzelor și zilelor libere), de preferință afișat și discutat la începutul zilei
- este important să i se ofere asistență și mentorat în perioada de început și periodic pe parcurs, pentru a nu-și pierde concentrarea
Oamenii cu Sindrom Down (SD) au nevoie de locuri de muncă simple, cum ar fi:
Asistentul la recepție
Operatorul calculator
Ajutorul de ospătar
Ajutorul de grădinar
Ambalatorul
Camerista
Agentul curățenie
Ajutorul de bucătar
Lucrătorul comercial
Sortatorul legume-fructe
Spălătorul de vase
Ajutorul de cofetar
Ajutorul de veterinar
Ajutorul de antrenor sportiv
Desigur, exemplele nu sunt exhaustive, categoria locurilor de muncă potrivite persoanelor cu SD fiind deschisă, în concordanță cu interesul și abilitățile acestora.
Pentru unele dintre ele și aceste posturi sunt prea complexe. De aceea ei au nevoie de locuri de muncă adaptate, prin simplificarea și/sau reducerea sarcinilor de lucru. Vezi aici niște exemple: Locuri de muncă adaptate.
Dacă ai nevoie de sfaturi în adaptarea locurilor de muncă, ia legătura cu Special Olympics România (Despre partener Motivation).
Locuri de muncă adaptate
În mod normal, fișa de post a unui ospătar cuprinde:
- preluarea comenzii,
- oferirea de explicații sau sugestii din meniu,
- transmiterea comenzii spre bucătărie sau introducerea informației într-un sistem electronic,
- servirea mâncării,
- debarasarea mesei,
- calcularea notei de plată și
- încasarea banilor cash sau plata prin POS.
Angajatul cu SD ar putea să se specializeze pe doar două sau trei din aceste sarcini, precum:
- servirea mâncării și
- debarasarea mesei.
În unele restaurante chiar se lucrează în acest mod, cu chelneri "specializați" pe sarcini.
Între responsabilitățile unui lucrător comercial la supermarket intră:
- încărcarea / completarea rafturilor cu marfuri (aducerea din depozit, expunere conform anumitor criterii),
- etichetarea produselor,
- menținerea ordinii pe rafturi (colectarea produselor abandonate sau deteriorate),
- verificarea termenului de garanție al produselor și eliminarea produselor expirate,
- urmărirea vânzării la raft și comandarea de noi produse și
- oferirea de informații clienților.
Angajatul cu SD ar putea să facă doar o parte din aceste operațiuni, precum:
- menținerea ordinii pe rafturi (colectarea produselor abandonate sau deteriorate),
- urmărirea vânzării la raft și colaborarea cu un coleg pentru comandarea de noi produse.
Evident, condiția este ca angajatorul să fie de acord să facă această adaptare a locului de muncă.
Medicina Muncii
Orice persoană care are vârsta legală și capacitate de muncă poate lucra, chiar daca are Sindrom Down.
2. La evaluarea făcută de medicina muncii la angajare, există vreo diferență în evaluarea factorilor de risc profesional la persoanele cu Sindrom Down față de alți candidați?
Este de preferat ca Fișa de identificare a factorilor de risc profesional să fie completată cu mai multă atenție în cazul în care se preconizează angajarea unei persoane cu Sindrom Down. De exemplu, este de dorit o detaliere mai mare a sarcinilor concrete de lucru (așezarea produselor în raft, inventariere, colaborarea cu colegii pentru îndeplinirea sarcinilor etc.).
3. Cum se face examenul de medicina muncii la persoanele cu Sindrom Down?
Examenul medical de angajare și controlul medical periodic se fac la fel pentru persoanele cu Sindrom Down, ca și pentru alti angajați, cuprinzând examen clinic și investigații specifice în funcție de factorii de risc identificați la locul de muncă. Este mult mai important în acest caz ca în faza de interviu de angajare să fie evaluată cu grijă capacitatea persoanei respective de a efectua sarcinile de muncă. În cadrul interviului de angajare recomandăm să existe o discuție și cu aparținătorul, dar și cu angajatul. Din punct de vedere medical este puțin probabil să existe contraindicații medicale, așa că recomandăm o perioadă de probă, pentru a evalua cu atenție integrarea angajatului în echipa existentă.
4. Ce inseamna „apt condiționat” și care pot fi condițiile care trebuie respectate? Există recomandări speciale pentru persoanele cu Sindrom Down?
Aptitudinea condiționată înseamnă că angajatul este apt dacă se îndeplinesc anumite condiții. Odată îndeplinite aceste condiții, angajatul este “la fel de apt” ca oricine altcineva. Este probabil ca în fișa de aptitudine a unui angajat cu Sindrom Down să existe mențiuni cum ar fi:
- lucru în echipă - aceasta înseamnă că angajatul să lucreze sub supravegherea unui coleg; nu neapărat trebuie să fie cineva care să urmarească tot ce face, ci, mai degrabă, să existe un coleg căruia îi poate cere ajutorul la nevoie.
- fără supraveghere fizică și neuropsihică - înseamnă că nu trebuie să lucreze sub amenințarea unui ”deadline”, trebuie să fie tratat cu politețe și respect, menținerea unei atmosfere de lucru plăcute.
- dispensarizare prin medicul specialist - este o indicație care se adresează angajatului, acestuia comunicandu-i-se obligativitatea unor controale periodice la medicul specialist curant.
5. Există posturi interzise sau pe care persoanele cu Sindrom Down nu pot lucra?
Nu există posturi interzise sau pe care nu pot lucra. În cadrul interviului de angajare trebuie stabilite abilitățile fiecărui potențial angajat. Orientativ se pot lua în calcul nivelul de școlarizare, calificări, cursuri absolvite și diplomele deținute.
Nu sunt contraindicații medicale majore (doar dacă persoana are afecțiuni cardiace grave). Cel mai important este interviul, pentru ca angajatorul să fie sigur că angajatul poate gestiona sarcinile. Ține mai mult de interviu, training la locul de muncă și amabilitatea colegilor, decât de medicina muncii.
Răspunsurile au fost furnizate de Dr. Octavia Serban, Medic specialist medicina muncii.
Recomandări pentru integrarea cu succes a persoanelor cu Sindrom Down
Așteptările persoanelor cu Sindrom Down
Persoanele cu Sindrom Down așteaptă șansa la un loc de muncă potrivit, nu mila celorlalți. Dacă li se dă această oportunitate, își demonstrează abilitățile. Au nevoie de răbdare și înțelegere și vei vedea că te pot surprinde; uneori realizează mai mult decât te-ai aștepta. Pentru o persoană cu SD un loc de muncă potrivit poate duce la creșterea încrederii în propriile forțe, dezvoltarea abilităților și depășirea limitelor.
Internship
Înainte de a angaja o persoană cu Sindrom Down este util să existe o perioadă de internship în care să îi poți evalua punctele tari și punctele slabe. Te va ajuta să identifici locul de muncă potrivit și modalitatea în care noul angajat își poate învața sarcinile (formarea angajatului cu SD).
Explicarea regulilor
Noului angajat cu SD trebuie să-i explici astfel încât să înțeleagă toate regulile de la locul de muncă. Sunt regulile importante, referitoare la îndeplinirea sarcinilor de lucru, conduita la locul de muncă, programul de lucru, drepturi și obligații. Dar contează să-i explici și lucrurile mărunte, regulile nescrise (de exemplu, ce cană poate să folosească, unde își poate face un ceai ș.a.).
Verbalizare
Explică instrucțiunile și regulile scrise, mai ales dacă sunt multe pagini de citit și fraze lungi. Cu persoana cu SD este de preferat să comunici verbal. Cel mai bine învață prin explicație și vizualizarea și exersarea sarcinii.
În această manieră trebuie abordate și trainingul inițial, instruirea SSM și de protecția muncii.
Determinare
Este posibil ca asistarea și ghidarea persoanei cu SD să necesite ceva timp. Uneori persoanele cu SD pot avea dificultăți de pronunție. Nu este nimic greșit în a ruga persoana să repete dacă nu ai înțeles ce are de spus. Oferă-i timp să-și exprime punctul de vedere sau să-ți răspundă la întrebari. Indicat este să comunici cu persoana cu SD în propozitii scurte și simple, în cuvinte ușor de înțeles, și să îi adresezi și întrebări deschise, la care să-i lași răgazul să răspundă.
Dacă cineva are dificultăți de pronunție sau de vorbire, aceasta nu înseamnă că nu poate face o activitate. Persoanele cu SD pot fi mai pricepute la treabă decât la vorbă!
Mentorat
Este bine să existe un coleg la care persoana cu SD să se poată duce atunci când are nevoie de ajutor, de un sfat, când are o intrebare. Este bine ca ea să știe de la început cine îi este mentorul. Astfel, vei preîntâmpina situații de blocaj sau posibile neînțelegeri. Mentorul poate avea datele de contact ale familiei, în cazul în care este nevoie să se ia legătura cu aceasta.
Adaptarea locului de muncă
Este posibil ca pentru unele persoane cu SD să fie nevoie să adaptezi fișa postului. Explorează alternative de a simplifica și/sau reduce sarcinile de serviciu în funcție de abilitățile angajatului și nevoile companiei.
Informarea echipei
Cel mai probabil tu și echipa nu ați mai lucrat până acum cu o persoană cu SD; poate nici nu ați cunoscut vreuna. De aceea este important să informezi echipa despre ce înseamnă Sindromul Down și despre cum va lucra cu viitorul coleg. Informarea îi va ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine nevoia persoanelor cu SD de sprijin la integrarea în echipă. Așadar, preia informații din acest site si folosește-le!
Apoi acordă tuturor timp să se cunoască!
Integrare în echipă
Este important ca echipa să trateze persoana cu SD așa cum îi tratează pe ceilalți colegi. Gesturi simple precum a-ți saluta colegul, a-i zâmbi, a-l întreba ce mai face și a-i ține companie la pauzele de masă, dar și acțiuni mai complexe precum includerea în ședința cu echipa sau în team building, îl vor ajuta să se simtă valorizat și integrat în echipă.
Dacă ai alte întrebări, ia legătura cu Special Olympics România (SOR).
Exemple de angajați cu Sindrom Down din România
Vocabular recomandat
Așa NU - Următoarea sarcină pe care o ai de îndeplinit...
Așa NU - Lucrările trebuie copiate și arhivate într-un mod similar dosarelor originale.
Așa NU - Acțiunea aceasta are drept scop îmbunătățirea coeziunii grupului și întărirea relațiilor dintre membri.
Așa NU - Tu chiar nu pricepi? Chiar nu ții minte?
Așa NU - Ai greșit tot ce ți-am dat de făcut, ești prost!
Așa DA - Nu ai făcut bine activitatea asta; îți mai aduci aminte cum trebuia făcută? ... Mai incerci o dată?
Așa NU - Nu ești în stare.
Mituri și adevăr
ADEVĂR: Cu toate că în general se manifestă într-un mod inocent și ingenuu, persoanele cu SD au trăiri, așteptări și comportamente specifice fiecărei etape de viață și conforme stărilor sufletești care apar.
ADEVĂR: Persoanele cu SD pot dezvolta diverse probleme de sănătate cum ar fi complicațiile cardiace. În trecut acestea erau mai dificil de tratat, însă în zilele noastre medicina reușește să rezolve aceste probleme, crescând speranța lor de viață.
MIT: Persoanele cu SD au nevoie de asistență și supraveghere permanentă.
ADEVĂR: Dezvoltându-și abilitățile, persoanele cu SD pot ajunge să aibă grijă de ele însele, să gătească și să îngrijească alte persoane care au nevoie de asistență, cu sprijin semi-permanent. Persoanele cu SD sunt integrate în școli de masă, pot face față pe piața muncii și pot ajunge să trăiască o viață semi-independentă.
Tips & Tricks
- Vrea să impresioneze și să i se acorde atenție; dacă exagerează, trebuie cerut sfatul familiei. De exemplu, uneori persoanele cu SD, în dorința lor de a-și manifesta afectivitatea, dar și ca o consecință a mediului supraprotejat în care s-au dezvoltat, pot să aibă un comportament neașteptat, cum ar fi să îmbrățișeze o persoană atunci cand fac cunoștință cu ea.
- Se poate atașa cu ușurință (dar și cu inocență) de un coleg de sex opus. În acest caz este recomandat să stabilești o limită a interacțiunii cu care acesta să se simtă confortabil și care să nu alimenteze așteptări nerealiste.
- Poate avea momente de blocaj (fâstâceală, confuzie) în situații de stres, agitație și activități contra cronomentru. În aceste momente este recomandat să ai răbdare, să-i acorzi un răgaz pentru a depăși momentul și să reformulezi cerința.
- În caz de urgență (de exemplu, se rătăcește pe drumul spre serviciu), trebuie să poată suna un coleg / mentor.
Pentru alte sfaturi, ia legătura cu Special Olympics România (SOR).