
Raluca, tânara cu Sindrom Down care poate face orice își dorește
De la reporter TV, la instructor de zumba, de la concursuri de Miss la lucrător comercial sau vedetă într-un reality-show la TV (”Down the Road. Aventura”), nimic nu este prea mult sau prea greu pentru Raluca Avram.
La 33 de ani, tânăra cu Sindrom Down din Cluj – Napoca își dorește să facă lucruri pentru ea, să fie independentă, să se căsătorească și să ajungă la casa ei. E îndrăgostită de dans sub toate formele lui. A făcut până acum balet, dansuri populare, zumba, vals, dans contemporan. Toate i-au umplut inima de bucurie. Raluca îndrăgește tare mult și gimnastica aerobică, o practică singură acasă și uneori la sală sub îndrumarea unui antrenor.
Raluca este pasionată și de muzică, bucătărie, curățenie, munca de la atelierul Active Down Studio din Cluj-Napoca și de munca de reporter. De câțiva ani este reporter de teren la emisiunea Fără prejudecăți de la TVR Cluj. Cu toate că este o persoană destul de timidă, munca în televiziune este pentru ea prilej de descoperire a unei lumi noi pline de fascinație. Și nu în ultimul rând, Raluca este pasionată de concursurile de Miss. În 2015 a câștigat titlul de Miss Down în cadrul unui concurs organizat în orașul ei.
Primul pas, după experiența de la emisiunea Fără prejudecăți! de la TVR Cluj (cu care mai colaborează exceptând perioada de distanțare din pandemie) a fost să-și caute un job. A participat la un eveniment de recrutare organizat la Cluj-Napoca de către un mare retailer și a primit o șansă de la acest angajator. A făcut trainingul destinat oricărui nou angajat din domeniul comercial, și din februarie 2020 a început să lucreze la Kaufland România. Cel mai mult la muncă îi place să aranjeze marfa pe raft. Ce i se pare greu? ”Nu mi se pare nimic greu, poate uneori, dimineața, când trebuie să mă trezesc este puțin dificil dar mă trezesc și totul este bine apoi”, ne-a povestit Raluca. Chiar dacă lucrează doar două ore/zi, Raluca a avut timp să-și cunoască și îndrăgească colegii de echipă, și spune că își face treaba și totul este bine pentru toți. ”Sunt mândră că am devenit om al muncii. Asta cred că este cea mai mare realizare din viața mea”, spune Raluca.
Programul ei la muncă arată așa: ”La ora 10 îmi scanez cartela, apoi solicit șefului de tură să îmi spună ce raion am în grijă în fiecare zi. Preiau raionul apoi aranjez marfa, adun ambalajele și le duc la containere în spatele magazinului. Apoi la ora 12 fix trebuie să scanez de ieșire cartela, merg la vestiar, uneori la biroul resurse umane pentru a semna documente acte adiționale cu activitățile, apoi plec acasă”.
Florin, managerul de la Kaufland-ul din Cluj unde lucrează Raluca o descriere prin următoarele cuvinte: Devotament, curiozitate și pasiune. ”Pe lângă faptul că Raluca creează o atmosferă placută, are avantajul enorm al dedicării. Apreciem devotamentul și seriozitatea de care dă dovadă în fiecare zi”, mai spune el. La început, angajarea Ralucăi în cadrul echipei noatre - își amintește Florin - a fost provocatoare – atât pentru ea, cât și pentru noi. Însă entuziasmul și curiozitatea de a fi implicată într-o experiență nouă și unică a făcut ca procesul de integrare să fie o aventură, deschizând poarta către spiritul devotat al Ralucăi. Este un angajat de încredere, nu renunță până când nu termină munca pe care a început-o. fiind la fel de productivă ca ceilalți angajați. ”Angajarea Ralucăi a adus un suflu nou colectivului. Împreună creem un mediu antrenant, fiind provocați mereu să gândim “out of the box”, depășindu-ne limitele.Tot colectivul a observat dragostea și bucuria cu care se prezintă la muncă, iar rezultatele ei ca angajat în cadrul magazinului sunt pozitive și productive”.
Florin, managerul Kaufland Între Lacuri, Cluj-Napoca recomandă angajarea persoanelor cu dizabilități, datorită faptului că procesul de adaptare este unul rapid. El spune că aceste persoane sunt loiale locului de muncă, iar implicarea de care dau dovadă, devine un factor care ajută la creșterea motivației echipei.
De-a lungul timpului, Raluca Avram a cochetat cu mai multe posibile joburi. I-ar plăcea să lucreze cu copiii, să-i învețe ce știe și ea – să danseze, să gătească, să-i inspire să facă sport.
A fost mereu o fetiță sfioasă dar care oferea multă dragoste. Grădinița a fost una de masă, dar școala a fost una specială. Sportul a apărut mai târziu în viața ei, la un an după înființarea asociației destinate adulților cu Sindrom Down care îi poartă numele (Asociația Down – Centrul Educațional Raluca). Invitația către sport a venit din partea echipei de la Special Olimpics în anul 2011 la Jocurile Naționale. Prima medalie a fost cel mai minunat lucru care i s-a întâmplat până atunci. Avea deja 25 de ani. Cea mai de preț medalie este cea câștigată în Coreea de Sud în iarna anului 2013. Părinții au sprijinit-o să poată spune „DA” la toate provocările/invitațiile venite din partea noilor ei prieteni de la Special Olympics. ”Am inițiat la Cluj un festival care să pună în valoare talentul acestor oameni minunați. În a patra ediție a primit titlul Miss Down! Special Olympics a făcut din ea un leader. Activitățile socio-cultural-educative au făcut-o să se simtă importantă și apreciată de oameni!”, spune Adriana Avram, mama Ralucăi.
Tot ea povestește că a visat mereu o întreprindere socială în care tinerii din asociație să aibă un loc de muncă. ”Am încercat în anul 2016 dar am eșuat cu o gaura destul de consistentă în bugetul familiei și cu un gust amar în ceea ce privește incluziunea socială pe piața muncii. În 2019, Raluca a participat la un interviu pentru obținerea unui loc de muncă și am fost de-acord cu asta”, mai adaugă doamna Avram.
Raluca este absolventă a Școlii Speciale nr.1 din Cluj-Napoca, dar și a Școlii de Arte și Meserii, cu specializarea tehnician horticultor. A terminat fiecare an ca premiantă, iar din 2010 s-a alăturat grupului de tineri cu Sindrom Down de la Centrul Educațional Raluca pentru a practica activități culturale sau sportive.