
”Mă simt apreciată, mulțumită, mândră de mine și fericită!” – Oana Rotar, primul angajat cu Sindrom Down din Ministerul Muncii și Protecției Sociale
”Mă simt apreciată, mulțumită, mândră de mine și fericită!”, spune Oana Rotar, prima tânără cu Sindrom Down din România angajată la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Tânăra de 29 de ani a fost angajată la cabinetul Secretarului de Stat, domnul Péter János MAKKAI din data de 6 aprilie 2021 și lucrează de atunci alături de echipa acestuia, formată din patru persoane.
Oana a fost mereu o persoană dinamică și independentă, dar posibilitatea de a-și aduce contribuția la un loc de muncă și de a fi apreciată și lăudată, încurajată pentru ceea ce face au făcut-o să înflorească și să privească viața cu mult optimism, să se gâdească chiar la o casă și la o viață pe cont propriu. Muncește 4 ore pe zi, pe postul de referent, de la ora 08:00 la ora 12:00. Vine și pleacă de cele mai multe ori pe jos la serviciu pentru că se descurcă singură de când era în clasa a V-a și lua tramvaiul spre Școala Waldorf pe care a urmat-o (aici a făcut clasele I-VIII).
Tânăra cu Sindrom Down a căutat activ un nou loc de muncă și a făcut parte din grupul tinerilor Lideri Special Olympics care au intrat în programul ”Angajați, NU Asistați!”. Timp de șapte ani Oana a lucrat la Nazarcea Grup (unitate protejată autorizată), unde ”prelucra” ceramică. Fiecare dintre angajații atelierului se ocupa de o etapă, iar contribuția Oanei era pe partea de finisare obiecte și șabloane. Domnișoara Rotar a făcut parte și din grupul de tineri care a mers în repetate vizite la retailerul sportiv Hervis, tot în căutarea unei noi oportunități. În paralel cu munca, Oana este un Sportiv Lider și un bun exemplu pentru alți tineri incluși în programul Special Olympics România de Leadership.
Când a fost îndrumată și asistată pentru jobul de la Ministerul Muncii a fost entuziasmată de schimbare. Să lucreze la calculator și să interacționeze cu mai mulți oameni era ceva ce și-ar fi dorit, dar la care nu îndrăznea să viseze. De când s-a angajat aici s-a obișnuit treptat cu noile ei sarcini, a avut onoarea participării la evenimentul ”Ziua Europeană pentru Viață Independentă”, organizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții și găzduit, la Palatul Victoria, participă la ședințe și dă interviuri, pentru care a primit multe solicitări.
”Dacă mi se dă ceva de lucru, mă apuc imediat de treabă, dacă nu știu întreb, dar învăț mereu și întreb de ce au nevoie pentru că vreau eu să rezolv, să ajut. Sunt plătită să lucrez, nu să stau!”, povestește Oana Rotar în interviul pe care i l-am luat pentru acest articol. De când e la Minister, Oana a început să stăpânească programele de calculator – Word, Excel, Power Point, a învățat să scaneze, a învățat departementele cu care se colaborează și către care direcționează fluxul de documente.
„Oana pentru mine este, pe de o parte, un semn de exclamare în fiecare zi (câteodată poartă ținute viu colorate și ne binedispune numai prin simpla sa apariție). În fiecare, zi prin prezența sa, îmi amintește de ce sunt aici și care este misiunea mea – aceea de a sta în slujba celor mici, a celor vulnerabili. Pe de altă parte, Oana ROTAR este confirmarea faptului că și o persoană cu dizabilități poate avea o viață independentă și își poate aduce contribuția în societate. Încurajez cu această ocazie atât autoritățile cât și mediul privat să aibă curajul de a angaja persoane cu dizabilități„ – a menționat dl SS Peter Janos MAKKAI.
„Oana ROTAR este o persoană ambițioasă care își dorește foarte mult să fie din ce în ce mai implicată în activitatea cabinetului nostru. Face cu plăcere tot ce i se cere și, cu certitudine, este fericită la actualul loc de muncă. Suntem convinși că viitorul ei va fi din ce în ce mai frumos și cu rezultate cât mai bune în munca pe care o va depune”, a adăugat Elena NEDELCU, șefa Oanei.
Mihaela ROTAR, mama Oanei spune că și-a făcut griji la început de cum o să se descurce, a ținut legătura mereu cu fata și cu șefa ei, dar treptat, s-a liniștit când a văzut că nu a apărut niciun obstacol major în calea fiicei sale. ”Suntem mândri de ea, provocarea la acest loc de muncă este mai mare, este o muncă intelectuală căreia îi face față”, spune doamna ROTAR. Educată să se descurce cât mai bine singură, Oana și-a făcut un program foarte disciplinat de viață. Se trezește la 6 dimineața, mănâncă, se spală și pleacă la job. După program, uneori merge la sediul asociației ”Alternativa 2003”, fondată de mama sa, pentru a-i da o mână de ajutor în gestionarea documentelor sau le arată copiilor cum să picteze obiecte de ceramică făcute la Nazarcea grup. ”Uneori mai rămân singură acasă când sunt plecați părinții. Gătesc, ascult muzică de toate genurile – Mickael Jackson, Justin Bieber sau tango, că-mi place foarte mult”, mai adaugă Oana. Ea a făcut, de-a lungul timpului, mai multe activități artistice, unele la școala Waldorf, altele în particular. A învățat să cânte la pian, a făcut gimnastică artistică, a învățat engleza și germana (în particular), cele mai multe cu motivația de a arăta că poate, de a fi în centrul atenției.
Viața Oanei ROTAR se desfășoară normal și arată ca a oricărui tânăr de vârsta ei. Vorbește și se întâlnește cu prietenele ei, ies împreună la o terasă, iar anul acesta o să meargă și în două excursii pe care Oana le-a achiziționat din timp. Îi place mult să călătorească, iar deplasările în străinătate au fost un bun prilej să cunoască lucruri despre care a învățat la școală. Cel mai mult i-a plăcut Portugalia, unde și-ar dori să revină.
Oana este un exemplu pentru toți tinerii cu dizabilități intelectuale și familiile lor care ezită să facă pasul spre angajare, de teamă că nu se vor descurca. Beneficiile unei activități și a incluziunii sociale sunt uneori mai mari decât temerile. Ce poate fi mai convingător decât concluzia Oanei? ”Am vrut să o fac pe mama fericită. Dacă ea e fericită și eu sunt fericită. La Minister suntem ca o echipă. Toți colegii ne înțelegem bine, suntem uniți”.
*** *** ***
*Fundația Special Olympics din România implementează proiectul "Angajați, NU Asistați!", printr-o finanțare de la ING Tech Romania, în cadrul inițiativei #ShiftVieți. Proiectul își propune să crească șansele de angajare ale persoanelor cu #SindromDown, de pe teritoriul României.
#AngajareSindromDown #AngajatiNuAsistati #SpecialOlympicsRomania #HaiBRAVII #downsyndrome #inclusionworks #MinisterulMuncii
FOTO deschidere: Alexandra Pandrea