Importanța unui angajat cu Sindrom Down într-o companie de beauty. Interviu cu Monica Molea, Area Retail Manager Yves Rocher România

de | apr. 13, 2022

În rândurile ce urmează veți citi un interviu cu Interviu cu Monica Molea, Area Retail Manager Yves Rocher România, companie la care lucrează, de șase luni de zile un angajat cu Sindrom Down - sportiva Ana Baltag! Mai multe detalii despre Ana puteți citi aici.

Câte persoane cu dizabilități sunt angajate în Yves Rocher România?

Integrarea persoanelor cu dizabilități în viața economică este unul dintre angajamentele Grupului Rocher din care facem parte. Aceasta presupune accesul la interviul de recrutare pentru orice candidatură din partea persoanelor cu dizabilități care au profilul și aptitudinile pentru toate posturile disponibile, cât si implementarea regulată a acțiunilor interne de conștientizare pentru combaterea stereotipurilor și a discriminării persoanelor cu dizabilități.

Începând cu 3 Noiembrie 2021, Ana Baltag este primul angajat cu Sindrom Down din cadrul Yves Rocher România. Ne dorim ca acesta să fie doar începutul și să avem în continuare șansa de a integra persoane cu diferite dizabilități și în magazinele Yves Rocher din țară.

Cum s-a ajuns la angajarea Anei și ce anume din calitățile ei v-a determinat să o angajați?

Fundația Special Olympics din România a implementat până în luna octombrie 2021 proiectul "Angajați, NU Asistați!", printr-o finanțare de la ING Tech Româania, în cadrul inițiativei #ShiftVieți. Proiectul și-a propus să crească șansele de angajare ale persoanelor cu Sindrom Down, de pe teritoriul României.

În luna august 2021, patru tineri cu Sindrom Down au experimentat și au exersat prezentarea la interviu în compania noastră. Au avut ocazia să descopere universul Yves Rocher în vizite de lucru, au aflat informații despre produse și chiar au contribuit la pregătirea ideilor de cadou, a cardurilor de fidelitate pentru clienți, dar și completarea produselor la raft.

De la primele vizite, Ana a avut o relaționare extraordinară cu echipa din magazinul Yves Rocher Afi Cotroceni. S-a arătat foarte dornică de a face parte din echipă, de asemenea iubește produsele companiei. Este o persoană pozitivă și foarte curioasă, adresează foarte multe intrebări, este dornică să învețe cât mai multe lucruri noi.

Salutând inițiativa acestei tinere de a lucra, ne bucurăm că am putut contribui la integrarea ei in comunitatea din care face parte, oferindu-i un scop și o misiune prin munca depusă.

Cât de mult a trebuit adaptată fișa postului pentru Ana?

Sarcinile sunt unele repetitive și sunt adaptate nivelului ei de înțelegere. Evident, Ana poate îndeplini parțial sarcinile unui Lucrător Comercial Yves Rocher, însă am putut găsi un echilibru pentru a veni în sprijinul colegilor săi pentru îndeplinirea sarcinilor colective de muncă.

Cum este Ana ca angajat?

Săptămână de săptămână, Ana s-a prezentat conștiincios în magazinul Yves Rocher Afi Cotroceni și, pe lângă interactiunea cu echipa magazinului și-a insușit abilitățile ce țin în special de rutina unui loc de muncă, activităti repetitive: respectarea regulilor, sarcinilor trasate, respectarea programului de lucru, responsabilitatea pentru munca depusă, munca în echipă.

Care este relația colegilor cu Ana și ce anume au spus ceilalți angajați despre această alegere?

Ne bucurăm că echipa noastră din cadrul magazinului Afi Cotroceni a primit cu brațele deschise această initiativă, că au contribuit cu toții la crearea unui mediu plăcut pentru Ana.

Considerăm că este important să continuăm mobilizarea tuturor noilor angajați Yves Rocher în jurul provocărilor dizabilității la locul de muncă în timpul procesului de primire și integrare.

Cât de greu se lucrează, din punct de vedere angajator, cu o persoană cu Sindrom Down?

Credem că este foarte important să se efectueze vizite de lucru înainte de angajare, cum a fost și în cazul nostru pentru a identifica cât mai bine ce sarcini se pliază pentru un astfel de candidat, cât de mult rezonează cu responsabilitățile ce îi vor fi trasate.

Este important pentru a înțelege în ce mod candidatii cu Sindrom Down și echipa pot ajunge să lucreze împreună și ce acțiuni este necesar să întreprindem pentru a ne asigura de succesul acestei colaborări.

Ce reușite a avut Ana la job de la început până acum? (ce pași, ce sarcini în plus a reușit să facă față de primele zile ?)

Comunicarea Anei cu echipa din care face parte a evoluat foarte frumos de-a lungul timpului. De asemenea, sunt anumite sarcini pentru care deja nu mai are nevoie de asistență, pentru că au devenit rutină (pregătirea formularelor pentru deschiderea cardurilor de fidelitate, conceperea ideilor de cadouri după un model dat, oferirea de asistență la casa de marcat, așezarea produselor achiziționate în pungă, aranjarea produselor în sertare pe categorii).

Mulțumim Monica Molea pentru timpul acordat !