”Ceainăria SanThe a făcut minuni și pentru tineri dar și pentru părinți” – Georgeta Bucur, președinte Asociația Down Plus București

de | sept. 5, 2021

Pe strada Lipscani nr 104, la parterul unei clădiri aflată pe colț, privirile îți cad pe interiorul unui salon cochet, cu multe obiecte de porțelan, delicate, alb și roz. Este Fitoceainăria SanThe, redeschisă la începutul lunii iulie ca proiect dedicat incluziunii sociale a tinerilor cu Sindrom Down.

Deschiderea ei ne-a bucurat în mare măsură pentru că, asemenea celorlalte experiențe de angajare sau exersare a abilităților de lucru a tinerilor cu Sindrom Down (din proiectul ”Angajați, NU Asistați!”) atrage atenția atât familiilor cât și angajatorilor despre potențialul acestor persoane.

Fitoceainăria SanThe este un proiect de parteneriat dintre Asociația Down Plus București (colaborator în proiectul ”Angajați, NU Asistați!”) și Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB). Aici fac voluntariat 32 de tineri cu Sindrom Down – câțiva dintre ei parte a proiectului ”Angajați, NU Asistați!”, care asistă și ajută în ture de câte doi, timp de trei ore, iar rândul le vine de două ori pe lună. Programul ceainăriei este de joi până duminică, în intervalul orar 14.00 - 20.00, iar voluntarii se ocupă de servirea produselor comandate din meniu, fiind prezenţi în ceainărie prin rotaţie, doi de la 14,00 - 17,00, alți doi de la 17,00 - 20,00, în fiecare zi.

Despre proiect și despre tinerii implicați aici am stat de vorbă cu Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus București. Prima idee încolțită de testare a abilităților a fost la o cantină socială, unde tinerii puteau încerca servirea persoanelor asistate. Doar că acolo veneau persoane din toate categoriile sociale și exista riscul ca înțelegerea și  toleranța să nu fie potrivite. După alte câteva gânduri și frământări, a luat în calcul și Fitoceainăria care stătea închisă. A preluat-o printr-un protocol cu Primăria Capitalei prin DGASMB, pe o perioadă de un an de zile.

Ceainăria SanThe a făcut minuni și pentru tineri dar și pentru părinți”, ne-a povestit domnia sa. S-au creat prietenii între mame, tinerii au un nou loc de socializare, mulți dintre ei și-au arătat potențialul. ”Părinții au înțeles că nu le stric dosarul de pensie al copiilor lor, că e vorba de voluntariat și din partea lor, pentru că îi însoțesc în acest loc și stau cu ei pe parcursul celor trei ore. De regulă, mamele se află dincolo de tejghea, prepară cafelele sau ceaiul, iar tinerii servesc, strâng, spală și ajută dacă vor și dacă pot la curățenia finală”, mai spune Georgeta Bucur. O muncă de echipă, exersată de cei din Asociație de-a lungul timpului și al taberelor de pregătire în care merg tinerii. Georgeta Bucur își amintește cum, în multe din deplasările cu membrii Asociației, au învățat împreună să se gospodărească, să pună masa, să așeze produsele în frigider, să gătească, să strângă. Abilități care au fost utile în această experiență de ceainărie, dar care au fost din nou exersate cu două luni înainte de deschidere. Complementar, în proiectul nostru de angajare din cadrul inițiativei #ShiftVieti, tinerii au fost învățați să se prezinte la interviu, cum să-și scrie CV-ul, cum să se îmbrace, cum să procedeze când nu știu sau nu au înțeles ceva.

La Fitoceainăria SanThe parte din clienți vin special să cunoască tinerii cu Sindrom Down. Unii vin chiar din alte orașe ale țării, părinți de copii cu Sindrom Down, cu speranțe în suflet pentru un viitor mai bun. Vin să vadă că se poate. Că e real, că Incluziunea există. Pe lângă aceștia, ceainăria și-a deschis porțile unor seri muzicale, în care diferiți artiști performează în fața unui public divers, iar tinerii cu Sindrom Down sunt mândri și încântați să îi servească. Puteți încerca spațiul lor cu o rezervare prealabilă, le-ați da prilejul tinerilor să se simtă utili și ați contribui, printr-o donație, ca astfel de inițiative să supraviețuiască și să se înmulțească.