Cafeneaua socială, visul lui Mihai

de | apr. 1, 2020

”Pe mine mă cheamă Mihai și am 31 de ani. Mi-ar plăcea să lucrez pe tema cafenea socială.”

Astfel își începe Mihai Arsenie discursul într-un video de prezentare prin intermediul căruia își propune să-și exprime dorința de a deveni barista, de a contribui la comunitatea din care face parte și, mai ales, de a-și promova abilitățile. Iar acestea nu-s deloc puține!

Originar din Cluj, Mihai Arsenie este un tânăr lider al generației sale. Campion și reprezentant Special Olympics România la întruniri pe teme de leadership la nivel național și internațional, vorbește fluent engleză, este reporter la TVR Cluj, la o emisiune dedicată persoanelor cu dizabilități care se numește ”Fără prejudecăți”.

 

Din octombrie 2020, Mihai este angajat Special Olympics România, ca asistent de proiect. El este Reprezentantul Sportivilor Lideri Special Olympics România și contribuie, prin exemplul și dedicarea lui la integrarea persoanelor cu dizabilități intelectuale, în numele cărora vorbește.

În 2018 a fost speaker la TedX-Eroilor, unde a avut un discurs emoționant despre cum dizabilitatea nu îl definește, iar la final de 2019 a fost unul din cei 8 sportivi Special Olympics România protagoniști ai unui reality show la TVR 1 despre prietenie și dizabilitate. Mai presus de acestea, Mihai este un cafegiu pasionat: el știe de câte picături de lapte este nevoie pentru a înnobila savoarea cafelei și cât trebuie aceasta ”barbotată” pentru a obține un gust și o consistență desăvârșite.

Cu un astfel de CV în spate, din care am spicuit doar câteva din preocupările lui, Mihai ar putea avea o slujbă de barista sau chiar să dețină cafeneaua lui până la această vârstă! Doar că Mihai are Sindrom Down și, chiar dacă ”este un dar de la Dumnezeu”, așa cum el însuși pomenește în reality-show-ul de la TVR, piața locurilor de muncă nu este pe deplin pregătită sa primească persoane cu dizabilități. Angajatorii sunt reticenți în a angaja persoane încadrate în grad de handicap pe de o parte, cu gândul că nu vor face față sarcinilor de lucru, iar familiile, rețeaua de sprijin a celor cu dizabilități se tem să-i încurajeze înspre a munci dintr-un amestec de considerente ce țin uneori de o atitudine ultraprotectivă, aspecte financiare și legale sau efectiv resursele umane și materiale care ar trebui investite pentru a-i sprijini în mersul la serviciu.

Proiectul ”Angajați, nu asistați!” vine în întâmpinarea celor două capete de pod, construind, cărămidă cu cărămidă, o punte care să servească drept temelie pentru înlăturarea prejudecăților, valorizarea abilităților și favorizarea cunoașterii între două grupuri (angajatori și persoane cu dizabilități aflate prea puțin în contact).

De anul trecut, Mihai este voluntar și ”ucenic” într-o cafenea din Cluj, il Caffé. Aici, Călin Pâslaru (unul din co-managerii cafenelei) și toți colegii lui au avut deschiderea și răbdarea de a-l învăța pe Mihai arta cafelei. Săptămână de săptămână, Mihai s-a prezentat conștiincios în cafenea și, pe lângă trucuri pentru a obține o cafea potrivită la gust, și-a șlefuit abilitățile ce țin de rutina unui loc de muncă (munca în echipă, sarcinile trasate, responsabilitatea pentru munca depusă).

Ca Mihai, multe alte persoane din România și din lumea largă își doresc un loc de muncă pentru a-și demonstra abilitățile, pentru a-și lărgi cercul de prieteni, de experiențe și cunoștințe, pentru a se simți utili și pentru a contribui cumva în comunitatea din care fac parte, pe lângă aspectele finaciare pe care statutul de angajat le aduce. Dizabilitatea intelectuală este un diagnostic care uneori ține departe angajatorii de potențialii angajați cu această condiție de sănătate. Nu este o situație întâlnită doar în România. Pentru a răspunde lipsei de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, un antreprenor din Franța a dezvoltat un lanț de cafenele, ”Joyeux Café”, în care a angajat persoane cu dizabilități intelectuale.

Mihai nu are doar Sindromul Down, ci și pasiunea și abilitățile unui barista, determinarea de a învăța lucruri noi și de a le aplica, este o persoană sociabilă și comunicativă – atât de potrivit pentru cineva care își dorește să lucreze într-o cafenea - și este un bun public speaker, devenind astfel un ambasador pentru cauza persoanelor cu Sindrom Down. Și vă mai spunem noi, Mihai este și foarte simpatic!