
Andrei, de zece ani angajat în același hipermarket
La 33 de ani, Andrei Butnaru se poate lăuda cu o experiență de 10 ani în câmpul muncii și cu nenumărate medalii la competiții sportive destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale la care a participat.
În anul 2010, într-un proiect comun al Fundaţiei Motivation și al Special Olympics România, Andrei Butnaru a avut ocazia să participe la sesiuni de consiliere şi pregătire pentru piaţa muncii și la o bursă a locurilor de muncă dedicată persoanelor cu dizabilităţi, alături de un alt sportiv, Ionuț Sava.
Astfel, reprezentanţii unui hypermarket din Bucureşti prezenţi la eveniment au decis să îi angajeze pe cei doi tineri pe postul de ambalator la secţia de brutărie, cu un program part-time.
Iniţial, angajarea a fost pe perioadă determinată, aprilie-iulie 2010, însă pentru că angajatorul a înţeles importanţa adaptării sarcinilor de lucru şi necesitatea de a aloca mentori care să sprijine integrarea acestora în echipă, dar şi pentru că cei doi s-au integrat cu succes, aceştia au semnat contract pe perioadă nedeterminată.
Angajarea a respectat toţi paşii legali şi - mai mult decât atât - a ţinut cont de nevoia de adaptare a postului și a unui proces de formare și integrare adaptat.
Andrei Butnaru a apreciat această oportunitate şi a devenit parte a echipei, cu tot ceea ce înseamnă a fi angajat. A deprins şi învăţat abilităţi profesionale, de relaţionare cu echipa, cu şefii, a căpătat mai multă independenţă şi a fost alături de colegi chiar şi la activităţile informale.
După 10 ani de mers câte patru ore/zi la serviciu (excepție făcând week-end-urile și concediile legale), tânărul se simte acum parte din familia oamenilor angajați și nu-și mai percepe dizabilitatea în niciun fel. Are o viață independentă în afara casei unde locuiește cu părinții. Merge singur până la serviciu circa o oră cu mai multe mijloace de transport, se întâlnește cu prietenii și ajunge cât de des poate la biserică.
Mama sa spune că a fost sceptică în privința longevității menținerii acestui job. Știa că Andrei a terminat opt clase și o Școală Specială de Arte și Meserii (zugrav) și că nu se descurcă foarte bine cu banii. Recunoaște acum că un job adecvat, repetitiv – cel de ambalator - și o echipă de colegi binevoitori au fost ingredientele care au ajutat la menținerea serviciului pe termen lung. Andrei Butnaru este deja unul din cei mai vechi membri din echipă. A mers la muncă chiar și în perioada pandemiei. Alături de colegi, cu un echipament adecvat de protecţie, a făcut faţă cu succes şi responsabilitate unei perioade grele în care România se afla în stareade urgenţă.
Știm însă că și sprijinul familiei este esențial. ”Faci în așa fel încât, în detrimentul banilor, te gândești la viitorul copilului tău și-l lași să încerce să devină cât mai independent. Te gândești la ce o să facă atunci când nu o să mai fii!”, spune doamna Butnaru care și-a încurajat mereu fiul să meargă la muncă.
Andrei este mulţumit că șefii și colegii au încredere în el şi că are şansa unui loc de muncă și poate demonstra că nu este cu nimic mai prejos decât ceilalţi.
Dintre activitățile sportive la care a participat, le menționăm doar pe cele de la nivelul superior destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Anul 2007 a reprezentat pentru Andrei un an foarte important, pentru că a reuşit să participe la Shanghai – China, la olimpiadele organizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Aici, el a câştigat la bocce 3 medalii, dintre care una de aur şi 2 de bronz. În 2019, la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi (martie 2019) a câștigat la judo o medalie de bronz.