Anca Miron, angajat Hervis: ”Îmi place tot ce fac, îmi plac colegii!”

de | aug. 21, 2021

Pe Anca Miron o puteți vedea, de-acum, nu numai la competiții Special Olympics ori la activitățile Asociației Sindrom Down București (din care ea face parte), ci și printre rafturile magazinului Hervis Sun Plaza din capitală, unde a fost angajată part-time (2 ore pe zi, 5 zile pe săptămână), începând din 16 august 2021.
Anca visa de mult timp la un loc de muncă. La 38 de ani, ea își dorea să confirme independența de care dă dovadă (este printre puținele persoane cu Sindrom Down de la noi din țară care se deplasează singură prin oraș, se descurcă cu aragazul și treburile din bucătărie). Activitățile și experiențele ei diverse de viață, într-un mediu protejat, i-au dat speranțe ei și mamei că Anca ar putea într-o zi să aibă propriul loc de muncă, să aibă o valoare a muncii sale.
Proiectul ”Angajați, NU Asistați” i-a creat această oportunitate. După vizite de recunoaștere și testare, pe o perioadă de două luni, la retailerul sportiv Hervis Sports & Fashion, respectiv la magazinul Hervis Sun Plaza, Anca a obținut o ofertă de angajare, căreia i-a răspuns pozitiv.
Prezența sa printre rafturile cu articole sportive este motivantă și relaxantă pentru colegi și clienți. Anca este mereu foarte serioasă și-ți lasă impresia că este o persoană pe care te poți baza. Ascultătoare și atentă la recomandările și instrucțiunile șefilor și colegilor, ea se poate achita cu brio, pe tura ei, de sarcinile primite.
”Îmi place tot ce fac, îmi plac colegii! Sunt politicoși cu mine, îmi vorbesc frumos, sunt prietenoși. Mă ajută să înțeleg ce am de făcut, să–mi îndeplinesc sarcinile de serviciu. La muncă aranjez articolele pe măsuțe sau pentru raft, pun etichete produselor, pregătesc/sortez articolele din listele de comenzi – tip produs, mărime, culoare etc”, ne-a povestit Anca despre noul ei job. Programul de lucru zilnic este plăcut, nu este obositor, îi place să iasă din casă cu un scop, să vadă ce are de făcut în ziua respectivă.
Luminița Miron, mama Ancăi, spune că fiica sa a acceptat cu mare bucurie implicarea în proiectul ”Angajați, NU Asistați!”. A parcurs o perioadă de practică, familiarizându-se atât cu magazinul, specficul lui, depozitul, cât și cu colegii și cu sacinile de îndeplinit. ”Angajarea a reprezentat pentru ea un pas foarte important, dându-i astfel posibilitatea să se simtă utilă, să socializeze cu alți tineri, să respecte un program. Își dorea de mult acest statut, să meargă să lucreze. A învățat care sunt sarcinile de serviciu și să le execute. Și, nu în ultimul rând, să fie plătită – așteaptă cu nerăbdare primii bani câștigați de ea!”
”Ancuța” – numele pe care o strigă toată lumea, face sport și participă la competițiile Special Olympics România din anul 2016. Ea se implică activ și în activitățile, cantonamentele, taberele tematice ale asociației din care face parte. A terminat o specializare de bucătar și a visat mult timp să fie ajutor de pedagog (iubește foarte mult copiii). Chiar dacă are Sindrom Down, Anca este semi-independentă și a fost la sfârșit de 2019 unul din protagoniștii reality-show-ului ”Down the road. Aventura”, difuzat de TVR 1.
Anca Miron este unul din cei 24 de sportivi care va participa, în ianuarie 2022, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Kazan, Rusia. Ea va concura în proba de schi alpin. Deplasarea delegației Special Olympics România la aceste Jocuri Mondiale este susținută de compania Hervis, în calitate de partener tehnic.

Povestea Ancăi, spusă de mama ei, poate fi citită aici.

Foto: Răzvan Mihai